Přeskočit k hlavnímu obsahu

Nositeľné kamery AXIS W110 pomôžu vlakvedúcim na Slovensku zvyšovať bezpečnosť vo vlakoch

ZSSK W110

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v priebehu mája výrazne zvýši úroveň bezpečnosti pre cestujúcich vo vlakoch. Vlakvedúci budú postupne vybavení osobnými kamerami Axis W110, ktoré umožňujú zaznamenávať video aj zvuk v krízových situáciách. Pre pilotný projekt ZSSK bolo zakúpených 420 kamier, ktoré budú v prvej etape nasadené vo vlakoch západného Slovenska.

V prípade Axis W110 ide o ľahší a užívateľsky prívetivejší typ nositeľnej kamery, ktorý bol navrhnutý špeciálne na ochranu zamestnancov v odvetviach ako je doprava, maloobchod alebo zdravotníctvo. Kamera vznikla na základe obrovského dopytu po nositeľných kamerách aj mimo oblasť policajných a poriadkových zložiek. Je to totiž výborný preventívny nástroj, ktorý zároveň chráni a dokumentuje. Už ich samotná prítomnosť ľudí odrádza od agresívneho správania a pozitívne ovplyvňuje aj vystupovanie na verejnosti – nech už ide o nositeľa kamery alebo potencionálneho agresora.

Používatelia aj verejnosť majú pocit, že nie sú sami, čo prispieva k pocitu bezpečia a celkovej pohody. AXIS W110 má vynikajúcu kvalitu obrazu a zvuku - zábery sú mimoriadne ostré a čistý zvuk poslúži na forenzné využitie v prípade riešenia incidentov.

Cieľom tohto projektu je ochrániť cestujúcich aj vlakový personál pred prípadnými konfliktnými situáciami a celkovo zvýšiť kvalitu cestovania vlakmi ZSSK. Za posledný rok nám síce vo vlakoch počet incidentov mierne klesol, musíme však naďalej pracovať na tom, aby cestovanie vlakmi bolo komfortné a bezpečné. Verím, že toto malé a ľahké zariadenie tomu dopomôže,“ uviedol Peter Helexa, generálny riaditeľ ZSSK.

Kamera AXIS W110 funguje ako samostatné zariadenie. Má rozmery 75×55×19 mm a hmotnosť len 85 g (117 g s magnetickým držiakom). Video nahráva v rozlíšení Full HD s horizontálnym uhlom až 140°. Batéria má výdrž 7 hodín na jedno nabitie.

Kamera je postavená na otvorených štandardoch a ponúka jednoduchú integráciu s aplikáciou AXIS Camera Station a ďalšími systémami VMS (správa videa), alebo EMS (správa dôkazov) tretích strán – lokálne, aj v cloude. Vďaka end-to-end šifrovaniu spĺňa štandardy FBI pre kybernetickú bezpečnosť, aj súlad s predpismi HIPAA.

Incident zaznamená už pred spustením nahrávania

Kameru si vlakvedúci vyzdvihne po nástupe do smeny a pripne ju na oblečenie. Po zapnutí kamera nahráva automaticky 30 sekundovú slučku, ktorá sa neustále prepisuje. Záznam sa spustí až v momente, keď vlakvedúci stlačí tlačidlo nahrávania, no pred záznam sa pridá aj spomínaných 30 sekúnd, čo umožní „návrat v čase“ a lepšie zmapovanie kontextu danej situácie, aj správania jednotlivých účastníkov incidentu.

Kamera nepotrebuje internet, ani žiadne sieťové pripojenie, takže sa k nej nedá ani pripojiť na diaľku. Nahrané záznamy sa odosielajú až po vrátení kamery do nabíjacej stanice a na zabezpečených serveroch ZSSK zostávajú uložené po dobu 5 dní. Po tomto čase budú automaticky zmazané, teda pokiaľ samotný vlakvedúci, alebo polícia nepožiadajú o ich archiváciu pre potrebu dokazovania alebo ďalšieho šetrenia. Po celý čas je video šifrované, aby nebolo možné jeho príp. zneužitie nepovolanými osobami bez príslušných oprávnení.

Pozitívny ohlas

Kamery mali možnosť otestovať vlakvedúci v Bratislave počas dennej aj nočnej smeny. Boli príjemne prekvapení ako pozitívne tento malý pomocník ovplyvnil správanie cestujúcich a pomohol im získať rešpekt aj u inak problémových pasažierov napr. bez platného cestovného lístka. Keď čierny pasažier uvidel červené svetlo nahrávania, bez slova zaplatil sankciu. Bez kamery by si táto situácia vyžadovala oveľa viac presviedčania a možno aj kriku.

Železničná spoločnosť Slovensko je prvým národným dopravcom v Európe, ktorý pre zvýšenie bezpečnosti cestujúcich a svojich zamestnancov uvádza do prevádzky riešenie pre vlakvedúcich na báze nositeľných kamier Axis. Otvárajú sa tým nové efektívnejšie možnosti riešenia sporných situácií.

Pripomenúť treba fakt, že Železničná spoločnosť Slovensko už niekoľko rokov využíva aj zvukové nahrávanie v osobných pokladniciach. Záznam sa využíva napríklad pri sťažnostiach cestujúcich. S vyhodnocovaním sťažností na základe nahrávok má ZSSK dobrú skúsenosť.

Systém nositeľných kamier ZSSK dodala spoločnosť SECORAMA s.r.o.
 

Marek Pavlica
 - 
Kontakt na tiskové oddělení
Regional Communications Specialist, Axis Communications
Telefon: +42 073 431 9237
|
Marek Pavlica
To top